Hendrick Jacobsz. Dubbels (1621-1707)
Een menigte mensen is naar het strand gekomen om te kijken, terwijl zeelieden in kleine boten met Nederlandse vlaggen het water opgaan in de richting van de vloot in de verte. Het is niet precies bekend welke gebeurtenis dit is geweest en wie er bij betrokken was, maar het moet een belangrijk iemand zijn geweest.
Voorheen was het schilderij bekend als 'De landing van Willem van Oranje op Scheveningen'en geschilderd door Ludolf Backhuysen of Bakhuizen, maar het lijkt meer op een inscheping en vertrek, dan op een landing. (Coll. BBC.co.uk)

Een suggestie is dat het de inscheping en het vertrek van prins Willem II naar Engeland was in 1641, terwijl enkele historici in de Neue Rezidenz in Bamberg, Duitsland stellen, dat dit het vertrek van Charles II naar Engeland was in 1660. Het schilderij wordt nu toegeschreven aan Hendrick Dubbels, waarschijnlijk in samenwerking met Backuysen, in wiens atelier hij werkte. Het schilderij hangt sinds de bouw in 1860 in Brodsworth Hall in Engeland. In april 1641 werd de veertienjarige Willem II naar Engeland gevaren voor diens huwelijk met de negenjarige Engelse prinses Maria Henriëtte Stuart. In juni 1641 werd de jonge prins teruggebracht naar de Republiek.
Opvallend is de groep voornaam geklede strandbezoekers bij de koets met witte paarden. Een modieus geklede vrouw met een meisje en een jongen. De jongen zwaait met zijn rechterhand. Misschien zijn het prinses Amalia van Solms met prinses Maria Henriëtte Stuart en prins Willem II, die hun moeder en schoonmoeder koningin Henriëtte Maria van Engeland op maandag 29 januari 1643 uitzwaaien. Zij ging terug naar Engeland met in de ruimen van schepen wapens voor 6000 soldaten, die ze via Nederland had gekocht. Dat verklaart ook de tonnen met waarschijnlijk buskruit, links op het schilderij, die naar de schepen worden gerold. De kleine schepen in de branding zijn waarschijlijk volgeladen met wapens en worden naar de Engelse schepen in de verte gebracht.
 
Hendrick Dubbels (Amsterdam, 1621-aldaar, 1707) was een Nederlands kunstschilder uit de Gouden Eeuw, gespecialiseerd in marines en winter- en maanlandschappen. Dubbels werkte een groot deel van zijn leven in ateliers van andere schilders. Het vroegst bekende werk van Dubbels is een tekening uit 1641. Zijn marines of zeestukken waren oorspronkelijk sterk beïnvloed door de werken van Jan Porcellis, later door die van Simon de Vlieger, die hem in zijn werkplaats aanstelde, waar geroutineerd en snel in serie werd geproduceerd.[8] Via Vlieger die hij in kleurgebruik overtrof, kwam hij contact kwam met Jan van de Cappelle, en Willem van de Velde de Jonge.(Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Hendrick Jacobsz. Dubbels op Wikipedia
De inscheping op Scheveningen