Jan Pietersz. Saenredam (1565-1607)
Gestrande walvis bij Beverwijk, 1601 door Jan Pietersz. Saenredam.
Jan Pietersz. Saenredam, de leerling van Goltzius, tekende in 1601 een vin van een aangespoelde potvis in Beverwijk op de juiste plaats. Méér nog dan op de afbeelding van Goltzius is hier de grote belangstelling van het publiek voor de gestrande walvis te zien.
Op het strand bij Beverwijk ligt de op 13 januari 1601 gestrande walvis. Vele toeschouwers zijn toegestroomd. Links staat een kunstenaar, waarschijnlijk Jan Saenredam zelf, het dier te tekenen. Enkele mannen zijn de potvis aan het opmeten. Een voornaam gezelschap kijkt toe. De hoofdfiguur in dat groepje is Ernst Casimir, graaf van Nassau en held in de strijd tegen Spanje. De scène is gevat in een opvallende omlijsting waarin allerlei bijzonderheden die verband houden met het walvisnieuws zijn verwerkt. Linksboven zit Vadertje Tijd. Midden boven de vierregelige opdracht van Saenredam aan Ernst Casimir in het Latijn. Onderaan een Latijnse beschrijving van het dier op een cartouche met schelpmotieven en onder de voorstelling een 32-regelige, Latijnse tekst. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
Jan Pietersz. Saenredam (1565-1607) was een Nederlands graveur, tekenaar en cartograaf.
Hij was een leerling van de Haarlemse kunstenaar Hendrick Goltzius en zou daarna in Amsterdam in de leer geweest zijn bij Jacques de Gheyn II. Omstreeks 1595 vestigde hij zich in de Noord-Hollandse plaats Assendelft, waar hij in 1607 overleed. Saenredam was de vader van de beroemde Nederlandse architectuurschilder Pieter Jansz. Saenredam. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Jan Pietersz. Saenredam (1565-1607) op Wikipedia
Gestrande walvis bij Beverwijk