Jan van Kessel (1626-1679)
Stilleven met inktvissen, schol, kabeljauw, mosselen en andere vis op een duin, met op de achtergrond een kerk achter een inham. Gesigneerd links: IV. KESSEL.F. (Bron: Wikimedia.org).
 
Jan van Kessel (Antwerpen, ged. 5 april 1626 - aldaar, 17 april 1679) was een Zuid-Nederlandse schilder van onder meer stillevens. Hij was een zoon van de Antwerpse genre- en portretschilder Hieronymus van Kessel en Paschasia Brueghel, de dochter van Jan Brueghel de Oude.
Van Kessel was een leerling van zijn vader en van zijn oom Jan Brueghel de Jonge en Simon de Vos. Zelf was hij de leermeester van zijn zoon, die ter onderscheid wel bekendstaat als Jan van Kessel (II). Hij schilderde veel dieren (vooral insecten) en bloemen, maar daarnaast ook Bijbelse en mythologische taferelen. Zijn weergave van vogels, bloemen en insecten was uiterst secuur en gedetailleerd. Zijn veelal in klein formaat uitgevoerde werken werden met olieverf aangebracht op hout of koper. In 1645 werd hij lid van het Antwerpse Sint-Lucasgilde. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Jan van Kessel (1626-1679) op Wikipedia
Stilleven met inktvissen