Koning Charles II op weg van Delft naar Den Haag op 25 mei 1660 door: Johannes Lingelbach (1622-1674)
Koning Charles II op weg van Delft naar Den Haag op 25 mei 1660. (Coll. Mauritshuis, Den Haag) en (Rijksmuseum Amsterdam)
Op de achtergrond trekt de stoet met koetsen voorbij.
De ruiter op de witte schimmel draagt een blauwe pluim op de hoed en moet waarschijnlijk Charles II voor stellen.
De stoet, die werd geleid door de trompetters van de Staten Generaal, die gekleed waren in vuurrood fluweel.
De hele route stond een enthousiaste, maar ordelijke massa Charles met blije toejuichingen verwelkomden. De kanonnen bulderden en de klokken van de kerken werden geluid.
 
Volgens de beschrijving in de Hollandtse Mercurius van 1660 vertrok Karel II op 24 mei 1660 om 10.00 uur per schip vanuit Breda. Het gezelschap gebruikte het middagmaal op de boten bij Moerdijk. Om 15.00 uur voeren ze voorbij Dortrecht en om de Noort het Ey stopten ze 2 uur (waarschijnlijk IJsselmonde). Daarna zeilden ze verder naar Rotterdam en via Delfshaven naar Overschie, waar Karel II en zijn gevolg overnachtte. De volgende ochtend, 25 mei 1660, ontscheepte Karel II om 09.00 uur in Delft bij de Rotterdamse Poort waar 150 koetsen klaarstonden. Karel II stapte samen met zijn zus Mary en zijn broers, Henry en James II, in een koets en vertrok. De stoet, die werd geleid door de trompetters van de Staten Generaal, die gekleed waren in vuurrood fluweel. Zijne Majesteit reisde op 25 mei 1660 om 9 uur door Delft, waar de burgerwacht ook gewapend stond en een Garde Compagnie onder Kapitein Tromp de stoet begeleidde tot buiten de Haagse Poort. De hele route stond een enthousiaste, maar ordelijke massa Charles met blije toejuichingen verwelkomden. De kanonnen bulderden en de klokken van de kerken werden geluid.
Hij reisde naar Den Haag, waar ze om 10.00 uur aankwamen bij de Hoornbrug (bij Rijswijk).
Tussen 11 en 12 uur kwam de Koning onder het gebulder van kanonsalvo's in de Haag aan en hij werd naar het Keizerlijk Huis van Graaf Johan Maurits van Nassau, ofwel het Mauritshuis, gebracht, dat speciaal voor dit doel was gereed gemaakt.
(Bron: Hollandtse Mercurius, mei 1660)
Johannes Lingelbach of Johannis Lingebach (10 oktober 1622 in Frankfurt am Main - 3 november 1674 in Amsterdam) was een Nederlandse kunstschilder. Het werk van Lingelbach wordt geassocieerd met dat van Philip Wouwerman, de paardenschilder. Zijn vader David Lingelbach was een uitvinder of technicus die rond 1634 naar Amsterdam trok. In 1636 trad hij in dienst als kunstmeester bij het oude doolhof op de Prinsengracht, hoek Elandsgracht. In 1656 schilderde hij de bouw van het stadhuis op de Dam in de steigers en kreeg daar goed voor betaald. Hij schilderde de aanval van stadhouder Willem II op Amsterdam in 1650 en het vertrek van Karel II van Engeland vanuit Scheveningen in 1660.(Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Het vertrek van Charles II van Engeland
Johannes Lingelbach op Wikipedia
HOLLANDTSE MERCURIUS, 1660