Een Spaans oorlogspaard
Jacob de Gheyn II (ca. 1565-1629)
Het Spaanse oorlogspaard, een voorloper van de moderne Andalusiër of Lusitano geschilderd door Jacob de Gheyn II(ca. 1565-1629) in 1603. Een witte Spaanse strijdhengst, buitgemaakt door Lodewijk Günther van Nassau op aartshertog Albertus van Oostenrijk tijdens de Slag bij Nieuwpoort in 1600 en geschonken aan prins Maurits. Het paard wordt door een stalknecht geleid en is bijna levensgroot weergegeven. (Coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Links de Andalusiër of Lusitano uit 1603. (Coll. Rijksmuseum Amsterdam) en rechts een foto van een moderne Andalusiër. (Bron: Apassionata.com)
De in 1565 in Antwerpen geboren Jacques de Gheyn II was tekenaar, graveur en schilder. Hij werd aanvankelijk opgeleid door zijn vader (De Gheyn I); vanaf 1585 ging hij in de leer bij Hendrick Goltzius in Haarlem. De Gheyns werk laat de overgang zien van het laat 16de-eeuwse maniërisme naar de meer naturalistische stijl uit het begin van de 17de eeuw. Van 1596 tot 1602 woonde hij in Leiden, waar hij samenwerkte met de humanist Hugo de Groot. De Groot voorzag De Gheyn van teksten voor zijn gravures. Van 1605 tot zijn dood woonde hij in Den Haag. Zijn werk viel in de smaak bij stadhouder prins Maurits, die hem veel opdrachten gaf. Ook werkte De Gheyn voor Maurits' opvolger prins Frederik Hendrik. In zijn zoon, Jacques de Gheyn III, had De Gheyn II een belangrijke navolger. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Jacob of Jacques de Gheyn II op Wikipedia
Een Spaans oorlogspaard
Moderne Andalusiër