Crispijn (van) de Passe (1594-1670)
Flora's Mallewagen ofwel Floraas Windt-Waghen, vergheselschapt met haer sotte Kinderen, seylende uyt Holland naar Calis, 1637, toegeschreven aan Crispijn van de Passe (II), 1637
Flora's Mallewagen. Spotprent op de tulpenhandel van 1637. Flora in een zeilwagen, omringd door de personificatie van IJdele Hoop (met anker) en narren die de hebzucht, smulpaperij en andere ondeugden uitbeelden. In de mast een schijtende aap. Achter de wagen een groep mannen en vrouwen die hun oude ambachten verlaten en willen meerijden. Op de grond liggen allerlei soorten tulpen met naam vermeld. Rechts op de achtergrond zien de Zandvoorter boer en de Schout hoe de wagen door golven wordt verzwolgen. In de hoeken vier cartouches, linksonder de cartouche met de 'Comparitie der bloemisten tot Haarlem' rond de tafel. Bij de prent behoort een tekstblad. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam).
 
Crispijn (van) de Passe (Keulen, 1594 - Amsterdam, 1670), ook bekend als Crispijn (van) de Passe de Jonge of Crispijn (van) de Passe (II), was een Nederlandse graveur, tekenaar en prentuitgever. Hij was een zoon van de graveur en prentuitgever Crispijn van de Passe de Oude.
Zijn stijl lag aanvankelijk dicht bij die van zijn vader, maar vanaf de jaren 1620 begon hij zich te onderscheiden door een opvallend fijn, schetsachtig gebruik van de burijn. Hij produceerde portretten van een reeks vooraanstaande Europese koninklijken en edelen, waaronder de Franse koning Lodewijk XIII en de Franse koningin Maria de' Medici. Hij portretteerde ook vooraanstaande Nederlanders als prins Frederik Hendrik van Oranje, Gerardus Vossius, Johan van Oldenbarnevelt en Piet Hein. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Crispijn (van) de Passe op Wikipedia
Flora's Mallewagen, toegeschreven aan Crispijn van de Passe (II), 1637