Adriaen van de Velde (1636-1672)
Het strand van Scheveningen in 1660. Ook op dit schilderij uit 1660 blijkt dat Van de Velde vooral de lucht wilde schilderen. Op de achtergrond de kerktoren en het Kalhuis. Links aan de waterkant rijdt een koets, die wordt getrokken door 4 paarden. In een zesspan mocht een prins zitten en in dit geval was het waarschijnlijk de 10-jarige Prins Willem III van Oranje. (Coll. Los Angeles County Museum of Art)
Welgestelde stedelingen uit Den Haag bezoeken het strand van Scheveningen. Een visser draagt een net over zijn schouder, terwijl links enkele Scheveningers plezier maken met een klein kind.
Links een koets met paarden bij de branding en in het midden nekele baders. Een garnalenvisser loopt met een mand op de rug en een groot net in zijn handen naar de branding.
 
Adriaen van de Velde (1636, Amsterdam - 1672, Amsterdam), was een Nederlandse dier- en landschapschilder, zoon van Willem van de Velde, ouder en broer van William van de Velde, jonger, de marine schilder. Uit de volgende 8 strandgezichten blijkt, dat hij een bijzondere voorliefde had voor het Scheveningse strand. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Adriaen van de Velde op Wikipedia
Het strand van Scheveningen in 1660