Adriaen van de Velde (1636-1672)
Koets met zes witte paarden op het strand van Scheveningen. Gesigneerd en gedateerd met A.V. VELDE.F.1660. Een indrukwekkende koets met zes witte paarden rijdt over het strand van Scheveningen. De paarden worden geleid door een ruiter op het voorste paard links, terwijl de voerman zijn zweep laat knallen. Een van de bedienden, die ook een blauw livrei draagt, rent achter twee jachthonden aan, die in het zand spelen. In de koets zit waarschijnlijk de toekomstige stadhouder en koning van Engeland: Prins Willem III van Oranje, die in in 1660 10 jaar was. Het is eb en bezoekers wandelen over het strand, kinderen spelen en een garnalenvisser gaat met zijn grote net terug naar het dorp. De rechte masten van de pinken op het strand en de toren van de kerk geven een ritme aan deze in wezen horizontale compositie. (Coll. Louvre Museum, Parijs)
Een indrukwekkende koets met zes witte paarden rijdt over het strand van Scheveningen. De paarden worden geleid door een ruiter op het voorste paard links, terwijl de voerman zijn zweep laat knallen. Een van de bedienden, die ook een blauw livrei draagt, rent achter twee jachthonden aan, die in het zand spelen. In de koets zit waarschijnlijk de toekomstige stadhouder en koning van Engeland: Prins Willem III van Oranje, die in in 1660 10 jaar was. Of is de strandbezoeker de man met ontbloot haafd in het midden de strandbezoeker, die met de koets is gekomen?
 
Adriaen van de Velde (1636, Amsterdam - 1672, Amsterdam), was een Nederlandse dier- en landschapschilder, zoon van Willem van de Velde, ouder en broer van William van de Velde, jonger, de marine schilder. Uit de volgende 8 strandgezichten blijkt, dat hij een bijzondere voorliefde had voor het Scheveningse strand. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Adriaen van de Velde op Wikipedia
Koets met zes witte paarden op het strand van Scheveningen, 1660