Adriaen van de Velde (1636-1672)
Figuren op het strand van Scheveningen, 1660. De Hollanders waren in de 17e eeuw de eersten om het strand op de moderne manier te bekijken. De groep van Adriaen van de Velde schilderde voor het eerst, wat Europa's populaire vrijetijdsbesteding zou worden. Voorheen werd het strand van Scheveningen in beeld gebracht met werkende vissers.
De meerderheid van de figuren in de strandgezichten van Van de Velde zijn duidelijk uit de middenklasse en genieten van hun vrije tijd.
Links zit een familie uit de stad in een van de hutten, die misschien werden gebruikt door baders of vissers, aldus de beschrijving bij het schilderij. De genoemde hut is het zogenaamde Kalhuis, waarin oude Scheveningse vissers en vrouwen wachtten op de terugkeer van de schepen.
Een man en een vrouw vragen de weg volgens de beschrijving. Een gezelschap, dat naar het strand is geweest, rijdt in een huifkar met open zijden, langs een bedelaar. Achter een verliefd stel aan de rechterkant, rijden twee ruiters over het strand en nemen enkele figuren een bad in de branding. Een man met een mand op de rug loopt op blote voeten over het strand en enkele mannen werken bij een boot, maar het lijkt erop, dat toerisme al profijtelijker is. (Coll. Royal Collection Trust, London)
 
Een gezelschap, dat naar het strand is geweest, rijdt in een huifkar met open zijden, langs een bedelaar. Achter een verliefd stel aan de rechterkant, rijden twee ruiters over het strand en nemen enkele figuren een bad in de branding. Een man met een mand op de rug loopt op blote voeten over het strand en enkele mannen werken bij een boot, maar het lijkt erop, dat toerisme al profijtelijker is.
 
Adriaen van de Velde (1636, Amsterdam - 1672, Amsterdam), was een Nederlandse dier- en landschapschilder, zoon van Willem van de Velde, ouder en broer van William van de Velde, jonger, de marine schilder. Uit de volgende 8 strandgezichten blijkt, dat hij een bijzondere voorliefde had voor het Scheveningse strand. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Adriaen van de Velde op Wikipedia
Figuren op het strand van Scheveningen, 1660