Willem van de Velde de Jonge (1633-1707)
Het strand van Scheveningen. Rechts de Oude Kerk van Scheveningen. Een pink is met behulp van ronde houten palen op het strand getrokken. Een aantla pinken komt naar het strand om de vangst te lossen. De wagen met twee paarden ervoor heeft het wapen van Amsterdam op de achterkant. Adriaen van de Velde schilderde in 1659 vanaf hetzelfde standpunt een schilderij. Waarschijnlijk zijn de figuren, de huifkar en de paarden door Adriaen van de Velde geschilderd en de rest door zijn oudere broer Willem. Ook in 1660 stuurden burgers hun hond de zee in om een stok te halen.
(Coll. National Galeries Schotland, Edinburgh).
 
Het schilderij is een samenwerkingsproject, afgeleid van eenzelfde onderwerp van Simon de Vlieger. De figuren, huifkar en paarden zijn mogenlijk geschilderd door Adriaen van de Velde, de rest door zijn oudere broer Willem. Het schilderij is waarschijnlijk gemaakt in 1660 en heeft een relatie met een schilderij uit 1659 dat in privébezit is in Duisburg, Duitsland. (Coll. National Galeries Schotland, Edinburgh).
 
Willem van de Velde de Jonge (1633-1707) werd in Leiden geboren in 1633. Hij was een zoon van Willem van de Velde de Oude, oog een schilder van zeegezichten. Willem van de Velde de Jonge kreeg les van zijn vader en op vijftienjarige leeftijd ging hij in de leer bij Simon de Vlieger, die in zijn tijd ook een beroemde schilder van de zee was.
In 1673 verhuisde Hij naar London, waar hij werd betaald door Charles II voor het schilderen van zeeslagen. Hij stierf 6 april 1707 in London.
 
Bronnen:
Willem van de Velde de Jonge op Wikipedia
Het strand van Scheveningen