Pierre Quentin Chedel (1705-1763)
Tekst onder afbeelding: VENTE DE POISSON A SCHEVELINGHE. Gravé d'après le Tableau de Jean Breughel de Vlour, de même grandeur, Tiré du Cabinet du Comte de Vence. A Paris, rue Saint Jacques chés la Ve de F. Chereau aux 2 Piliers d'Or C.P.R. De Visafslag op het strand van Scheveningen naar een schilderij van Jan Brueghel de Oude uit de collectie van de Graaf van Vence. Midden op de voorgrond wijst een ruiter naar enkele vissen. Rechtsonder ligt vis en links zijn schepen op zee afgebeeld. (Coll. The Metropolitan Museum of Art, New York)
De Visafslag op het strand van Scheveningen naar een schilderij van Jan Brueghel de Oude uit de collectie van de Graaf van Vence. Midden op de voorgrond wijst een ruiter naar enkele vissen. (Coll. The Metropolitan Museum of Art, New York)
Het oorspronkelijke schilderij van Jan Brueghel de Oude moet in het begin van de 17e eeuw geschilderd zijn. De modieus geklede dames dragen de kleding en hoeden uit die tijd. Op de afbeelding staan een open wagen met reizigers, een koets en twee huifkarren. Op de Vlaamse schilderijen uit de 17e eeuw zit de voerman vaak op een van de paarden. Op Hollandse schilderijen met huifkarren zit de voerman op de bok. Jan Bruegheld de Oude schilderde een Vlaams tafereel aan zee. Waarschijnlijk is hij nooit in Scheveningen geweest, maar heeft hij zich laten inspireren door Hollandse schilders. (Coll. The Metropolitan Museum of Art, New York)
Jan Brueghel de Oude (1568 - 1625) Reizigers bij herberg in dorpsstraat.
Het is niet duidelijk of de voorname en modieus geklede dames zijn uitgestapt of gereed staan om in de huifkar te stappen en hun weg te vervolgen. De voerman, met de zweep in de hand, praat met een persoon met een zwaard aan zijn zijde. De voerman heeft zijn hoed afgenomen. Het lijkt erop, dat de man met het zwaard de voerman vermanend toespreekt. Zou hij iets fout hebben gedaan of moet de voerman tol betalen? De staart van de paarden is opgebonden, eenden zwemmen in de vijver en een boer drijft zijn koeien voort.
Op de voor-en achterkant van de huifkar zitten ogenschijnlijk houten ballen op de uiteinden van de steunlatten. Dat voorkomt het schuiven van de latten onder de huif. In de middeleeuwen werden de reiswagens van vorstelijke personen versierd met in hout gesneden hoofdjes. Voor de eenvoudige huif in de 17e eeuw zijn houten ballen voldoende. (Bron: Wikimedia. org)
 
Bronnen:
Pierre Quentin Chedel
De Visafslag op het strand van Scheveningen
Wikimedia Commons