Paulus Constantijn Fargue (1729-1782)
Een vissersvaartuig, de pink, wordt getrokken door aantal paarden op de Scheveningse strand. Het vaartuig moest met de kop in zee komen en aldus, opgetild door de aanrollende golven, van het strand wegzeilen. Vóór die tijd was al vanaf de kop van de pink een lijn, met daaraan een anker, in zee gezet zodat men zich op een aanrollende golf steeds een stukje verder in zee kon trekken tot men vrij was gekomen van de zandbodem. Op de achtergrond uiterst rechts de toren van de Oude Kerk en het Heerenlogement, 1774. (Coll. Artnet.com).
 
Paulus Constantijn la Fargue (ook: Paul Constantijn Lafargue) (Den Haag, gedoopt 5 januari 1729 - aldaar, begraven 10 juni 1782) was een Nederlands kunstschilder, etser en tekenaar.
La Fargue was een telg uit een kunstenaarsgezin. Ook drie broers en een zuster waren schilders. Paulus Constantijn la Fargue legde zich in eerste instantie toe op het vervaardigen van kamerbehang. Hij werkte onder meer in opdracht van de Haagse kunsthandelaar Gerard Huet. Later specialiseerde hij zich in het tekenen en schilderen van stadsgezichten en landschappen. Tot 1770 legde hij vooral landschappen in Den Haag en Rotterdam vast. Na dit jaar schetste hij ook in en rond de plaatsen Delft, Haarlem, Leiden en Amsterdam. Hij verwierf daarnaast bekendheid door zijn kopieën naar oude meesters, waaronder Jacob van Ruisdael. Naast landschappen maakte La Fargue ook afbeeldingen van actuele gebeurtenissen, portretten en genrestukken. Zijn werk verscheen ook in boeken.Zijn werk verscheen ook in boeken. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Paulus Constantijn la Fargue op Wikipedia
Cultuurarchief
Op het strand van Scheveningen wordt een pink naar zee getrokken