Paulus Constantijn Fargue (1729-1782)
Links: Achttiende-eeuwse Scheveningse dracht. Een visverkoopster draagt een grote vismand, brede vishoed, mopsmutsje, kornalijnen ketting, halsdoek, sitsen jak gevoerd met gestreepte stof, rok, donkere kousen en schoenen met gespen. Op de achtergrond een rivier en boerderij, 1775. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief) en rechts: Achttiende-eeuwse Scheveningse dracht. De vissersvrouw is staand op de rug te zien. Ze draagt een vismand op haar hoofd, met brede vishoed met linten, mopsmustje, kornalijnen ketting, jak, rok, kousen en schoenen. Ze loopt op het strand, met een schip op zee op de achtergrond. 1775. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief).
 
Paulus Constantijn la Fargue (ook: Paul Constantijn Lafargue) (Den Haag, gedoopt 5 januari 1729 - aldaar, begraven 10 juni 1782) was een Nederlands kunstschilder, etser en tekenaar.
La Fargue was een telg uit een kunstenaarsgezin. Ook drie broers en een zuster waren schilders. Paulus Constantijn la Fargue legde zich in eerste instantie toe op het vervaardigen van kamerbehang. Hij werkte onder meer in opdracht van de Haagse kunsthandelaar Gerard Huet. Later specialiseerde hij zich in het tekenen en schilderen van stadsgezichten en landschappen. Tot 1770 legde hij vooral landschappen in Den Haag en Rotterdam vast. Na dit jaar schetste hij ook in en rond de plaatsen Delft, Haarlem, Leiden en Amsterdam. Hij verwierf daarnaast bekendheid door zijn kopieën naar oude meesters, waaronder Jacob van Ruisdael. Naast landschappen maakte La Fargue ook afbeeldingen van actuele gebeurtenissen, portretten en genrestukken. Zijn werk verscheen ook in boeken.Zijn werk verscheen ook in boeken. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Paulus Constantijn la Fargue op Wikipedia
Cultuurarchief
Een visverkoopster draagt een grote vismand
De vissersvrouw is staand op de rug te zien