Jan Pieter Holswilder (1850-1890)
Een ontwerp van het villapark Belgisch Park op de terreinen van de 'Hollandsch-Belgische Bouwgrond Maatschappij' aan de Nieuwe Badhuisweg met op de achtergrond de Scheveningse kust, ca. 1908. De tekening is van Jan Pieter Holswilder (1850-1890) Op het ontwerp zijn de paardentram en de electrische tram over de sporen van de Nieuwe Badhuis Weg, getekend. In het begin van de 20ste eeuw schilderde A.C. Sommer de situatie zien, zoals deze was, vóórdat gebouwd werd. Het schilderij was een 'reclamebord' voor de verbouwing aan de kust en de ontwikkeling van het Belgisch Park in het achterland.
De tekening geeft een gedetailleerd overzicht van de bebouwing aan de kust en de bomschuiten op het strand. En dat terwijl in 1904 de nieuwe haven van Scheveningen was geopend en in gebruik genomen. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Jan Pieter Holswilder (Leiden, 17 november 1850-Den Haag, 20 augustus 1890) was een Nederlandse illustrator, schilder en lithograaf. Hij begon zijn carrière als kantoorklerk in Leiden, waarna hij enige jaren werkzaam was als tekenleraar. Hij vestigde zich in Den Haag, waar hij als lithograaf aan de slag kon bij de firma Lankhout. Hij was vooral bekend voor zijn karikaturen, die hij voor bladen als het Humoristisch Album maakte. (Bron: Lambiek.net)
 
Bronnen:
Jan Pieter Holswilder
Een ontwerp van het villapark Belgisch Park