Onbekende tekenaars en schilders van Scheveningen in de 19e eeuw
Molen de Vriendschap van een onbekende schilder met links op de achtergrond het Paviljoen Von Wied en de contouren van het Stedelijk Badhuis. Het schilderij is in het bezit van Muzee Scheveningen. De molen was van het type: Stellingmolen en functioneerde als korenmolen. (Coll. Muzee, Scheveningen)
 
Geschiedenis van molen de Vriendschap vanaf 1837
In 1837 wordt door de Rotterdamse meestertimmerman en molenmaker Roelof van Schaick deze molen gebouwd. De molen werd het eerst bemalen door B. Pronk in oktober 1837. De korenmolenaar Frank Burgersdijk koopt de molen en verkrijgt daarop van Roelof van Schaik in december 1837 een hypotheek van Fl 14.000,00. Frank woont met vrouw en vijf kinderen in de molen. Vermoedelijk kan Burgersdijk in 1854 niet meer aan zijn verplichtingen voldoen want de molen wordt publiekelijk geveild. Op 28 maart besloot de Gemeenteraad tot aankoop van de molen over te gaan en deze publiekelijk te verhuren. Op 16 april 1855 wordt de molen aan molenaar C.H.B. Korver verhuurd, voor de tijd van 6 jaar tegen fl 830,00 per jaar. Molenaar Korver heeft het malen niet volgehouden, want al in 1856 vraagt hij de Gemeente Raad om van zijn verplichtingen ontheven te worden. Toestemming wordt hem in 1857 door B&W verleend, waarna de molen ondershands wordt verhuurd aan H. van Duijne. De molen heeft bestaan tot 1861, in welk jaar hij bij een brand verloren ging.
 
De molen brand af in 1861
In het Dagblad van Zuid-Holland en 's-Gravenhage van donderdag 17-1-1861 stond een flink artikel over deze brand. De brand brak uit om half negen 's-avonds en zette de molen in korte tijd in lichterlaaie. Ondanks de inzet van de brandweer, militaire brandweer, politie, schutterij en omwonenden kon alleen de paardenstal en de hooischelf behouden worden. Afgezien van bevroren handen en oren van enkele brandblussers waren er geen persoonlijke ongelukken. Het gezin, man, vrouw en negen kinderen kon in veiligheid gebracht worden. Ook Koning Willem III was bij de brand aanwezig en schonk naderhand aan de berooide molenaar van Duijne een bedrag van fl 200,00. Een veiling om de restanten van de molen te verkopen vormde op 22 januari 1861 het definitieve einde van de molen 'De Vriendschap' op Scheveningen.
 
Openbare verkoping van afbraak
Men zal op Dinsdag, den 22 januari 1861 des voormiddags ten elf ure, nabij de Renbaan te Scheveningen, ten overstaan van den Deurwaarder A.L.Wieckert, publiek á contant verkoopen, de Afbraak van den aldaar afgebranden Molen, De Vriendschap bestaande in het ondergedeelte van den Molen, de Stal, een gemetselde 4 roeds Hooiberg, een IJzeren Molenas (ongeschonden), eenig IJzerwerk; Hout en meer: alles aldaar te zien daags te voren van 10 tot 4 ure.'
De vermoedelijke oorzaak van de brand zou geweest kunnen zijn, dat er een paar vonken uit de schoorsteen op het rieten dak terecht gekomen zijn, die daar vlam hebben gevat.
de tekst is een samenvatting van de door de heer H.Nieuwenhuis samengestelde publicatie. Hij heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de molen.
 
Bronnen:
Molen de Vriendschap van een onbekende schilder
Molen De Vriendschap Scheveningen