Georg Michael Kurz (1815-1883)
Strandgezicht en de R.K. kerk van de H. Antonius Abt
Een niet correcte weergave van Scheveningen vanuit het zuiden. Achter de kerk de koepel van Faassen de Heer; op het duin l. drie gemsachtige geiten, 1859
Het gebouw van de R.K. kerk van de H. Antonius Abt was al in 1856 afgebroken. De ets van Kurz is getekend naar een oudere staalgravure van Ludwig Rohbock (ca. 1820 - ca. 1883). (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)

Georg Michael Kurz (1815-1883)
Georg Michael Kurz was een Duitse koper- en staalgraveur, tekenaar van architectuur en landschappen, schilder en uitgever. Kurz leerde zichzelf tekenen en werd in zijn geboorteplaats leerling van de kopergraveur F. Wiesner. In 1845 werd Kurz in München werknemer van Johann Gabriel Friedrich Poppel en later ook zakenpartner. Hij werkte onder andere ook voor Gustav Georg Lange en voor Franz in München. (Bron: Wikipedia.org)

Ludwig Rohbock (1820-1883)
Over zijn leven is bijna niets bekend. Hij tekende een groot aantal gezichten van steden en landschappen, die als ontwerp voor staalgravures dienden en voor een deel door Johann Poppel werden gestoken. Rohbock tekende afbeeldingen uit de Harz, van de Rijn en uit Hongarije en Siebenburgen. (Bron: Wikipedia.org)

Johann Gabriel Friedrich Poppel (1807-1882)
Johann Poppel was een Duitse koper- en staalgraveur, tekenaar van architectuur en landschappen, schilder en uitgever.
Poppel leerde kopergravures maken bij Johann Martin Friedrich Geißler aan de Kunstschule van Neurenberg. In 1829 leerde hij het maken van staalgravures bij professor Carl Ludwig Frommel in Karlsruhe. En net als Frommel reisde ook Poppel naar Londen. In 1832 verscheen daar de reisbeschrijving van William Tombleson: "Views of the Rhine.." met Engelse, Franse en Duitse ondertitelde staalgravures aan de hand van tekeningen van Tomleson. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Georg Michael Kurz
Ludwig Rohbock
Johann Gabriel Friedrich Poppel
Strandgezicht