Reinier Vinkeles (1741-1816)
Aankomst van koning Willem I (1772-1843) op 30 november 1813 te Scheveningen. Centraal in beeld staat de vorst op een door paarden getrokken wagen in zee, aan de voet van het strand in Scheveningen. Links de visserspink 'De Jonge Karolina' die hem naar de kust zou hebben gebracht. Hij wordt begroet door een menigte mannen, vrouwen en kinderen die hem toewuiven. Op de achtergrond ligt een rij bomschepen met de Nederlandse vlag in de toppen van de masten. Daarachter zijn de Scheveningse duinen onder een licht bewolkte hemel zichtbaar met op de achtergrond vaag het seintoestel.

Onder de afbeelding staat de titel zowel in het Nederlands als in het Engels: Deze kunstplaat, voorstellende den aankomst van zijne Majesteit (Onzen tegenwoordigen soeverein) Willem den I. koning der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau, groot hertog van Luxemburg enz.enz.enz. te Scheveningen den 30 November 1813. Wordt eerbiedigst opgedragen aan zijner Majesteits Moeder, Hare Koninklijke Hoogheid Frederica Sophia Wilhelmina geboren Koninklijke Prinsesse van Pruissen, douairiere van zijn Doorluchtige Hoogheid Willem den V prins van Oranje en Nassau, Erfstadhouder der Vereenigde Nederlanden etc. etc. etc. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
Reinier Vinkeles (Amsterdam, 12 januari 1741 - aldaar, 30 januari 1816) was een Nederlands tekenaar en graveur. Vinkeles begon als leerling bij Jan Punt. Hij trad in 1762 toe tot de Amsterdamse Stadstekenacademie en werd in 1765 een van haar bestuurders. Een andere bestuurder was de architect Jacob Otten Husly. In hetzelfde jaar reisde hij naar Brabant met Jurriaen Andriessen en Izaak Schmidt. Hij maakte wel 2500 prenten, waarvan ca. 1500 op basis van zijn eigen tekeningen. Vinkeles was een van de belangrijkste zogenaamde topografische kunstenaars: afbeeldingen van de stad waren in de achttiende eeuw erg in trek bij de Amsterdamse burgers. (Bron: Wikipedia.org) en (Bron: Stadsarchief.amsterdam.nl). Daniël Vrijdag (1765-1822) was een graveur, kunstverzamelaar, etser en tekenaar.
 
Bronnen:
Reinier Vinkeles op Wikipedia
Reinier Vinkeles in Stadsarchief Amsterdam
Aankomst van prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen