Reinier van Persijn (1614-1668). Het huwelijk van prins Willem II en prinses Maria Stuart, 2 mei 1641.
Op 12-5-1641 trouwde Prins Willem II van Oranje-Nassau (1626-1650) met Mary Stuart (1631-1660), de Engelse Koningsdochter van Charles I en Henriëtte Maria. Het huwelijk vond plaats volgens de Engelse Juliaanse kalender op zondag 2 mei 1641 en volgens de in de Nederlandse republiek gebruikte Gregoriaanse kalender op zondag 12 mei 1641 in de Royal Chapel van het Palace of Whitehall in Londen. Het huwelijk werd verscheidene jaren niet geconsumeerd vanwege de jonge leeftijd van de bruid. In 1642 maakte Maria de oversteek naar Holland met haar moeder en in 1644 begon ze haar rol in het openbare leven te spelen als schoondochter van de stadhouder Frederik Hendrik.
Let op! De figuur op de achtergrond heeft een kruis in de handen en symboliseert het GELOOF. Links op de achtergrond vrouwen met kinderen die de LIEFDE symboliseren. Willem en Mary hebben hun hoofden in de richting van de kijker gedraaid. Links de ouders van de bruid: de Engelse koning Karel I en zijn vrouw Henrietta Maria. Rechts de ouders van de bruidegom: Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Bedenk dat de ouders van de bruidegom niet aanwezig waren bij de bruiloft.
De graveur heeft Karel I en zijn vrouw Henriette Maria hoger geplaatst dan Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Dat geeft het standsverschil aan van Koning Karel I met de koningsmantel om en stadhouder Frederik Hendrik gekleed in een harnas.
De gravure van Reinier van Persijn (1614-1668). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam).
Mogelijk heeft Reinier Persijn voor de gravure gebruik gemaakt van het portret van Karel I van Anthony van Dyck (links) en het dubbelportret Frederik Hendrik en Amalia van Solms geschilderd door Gerard Hermansz. van Honthorst (rechts). (Coll. Mauritshuis, Den Haag)
 
Reinier van Persijn (Alkmaar, 1615 - Gouda, 23 november 1668) was een Nederlands kunstschilder, graveur en tekenaar.
Reinier van Persijn vertrok al op jonge leeftijd naar Rome en maakte daar deel uit van de zogenaamde "De Roomsche Schildersbent" de 'Bentvueghels'. Zijn alias in deze bent was "Narcissis". Al voor 1642 vestigde hij zich in Gouda, waar hij in dat jaar trouwde met Elisabeth Dirks van Raemburgh. Na het overlijden van zijn vrouw hertrouwde hij in 1656 met Maria Crabeth, de dochter van Wouter Crabeth, die eveneens lid van de Bentvueghels in Rome was geweest. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Prins Willem II van Oranje Nassau op WikipediaV
Prins Willem II op Huis van Oranje
Het huwelijk van prins Willem II en prinses Maria Stuart 1
Dubbelportret van Frederik Hendrik en Amalia van Solms
Portret van Charles I
Reinier van Persijn op Wikipedia