VERTREK van WILLEM DE VYFDE, PRINS VAN ORANJE &C. &C. met ZIJNE beide ZONEN, van het Binnenhof in de Haag, en vervolgens naar Engeland over te steken, op den 18en van January 1795, des middags omtrent 2 uuren. Gezicht op de Ridderzaal(rechts) en de gebouwen aan het Binnenhof in Den Haag. In het midden op de voorgrond Prins Willem V en zijn zonen op paarden rijdend over het Binnenhof. Links en rechts hiervan hebben zich mensen verzameld die toe staan te kijken.
M. Brakel (Geen biografische gegevens bekend)
Zondag 18 januari 1795 's morgens vroeg betrad Willem V met zijn beide zonen de balzaal op het Binnenhof. De leden van de Staten hadden zich er zwijgend verzameld. De afscheidsbrief die Willem V had willen voorlezen was te lang, al na de eerste woorden drupten de eerste tranen over zijn wangen.
De Prins zelf, na bericht ontvangen te hebben dat de Prinsessen zonder gevaar in zee gestoken waren, nam afscheid van de Staatscolleges en volgde des namiddags te 2 uur met zijn beide zoons Willem Frederik en Willem George Frederik. Een groote menigte uit Den Haag vergezelde de Prinsen tot aan het Scheveningsche strand. Gravure van M. Brakel. (Coll. Provincialeatlas-nh.nl)
 
Bronnen:
Geschiedenis van Scheveningen. De vlucht van de Prins Willem V
Wikipedia: De vlucht naar Engeland
Leerwiki: Prins Willem laatste stadhouder van Holland
18 januari 1795: Prins Willem V vlucht naar Engeland
Berts Geschiedenis Site: Betaafse Republiek
Vertrek van Willem V