Terug naar Startpagina
 
Huifkarren in de Middeleeuwen
Huifkarren op Scheveningen
Huifkarren van:
Anoniem
Jacques d'Arthois
Cornelis Beelt
Paul Bril
Pieter Bruegel de Oude
Jan Brueghel de Oude
Jan Brueghel de Jonge
Jan van Goyen
Pauwels van Hillegaert
Hendrick de Meijer
Theobald Michau
Joos de Momper
Frans de Momper
Isaac van Ostade
Salomon van Ruysdael
Jan Steen
Adriaen van de Venne
Overvallen op huifkarren
Pieter de Molijn
Pieter Post
Pieter Snayers
Esaias van de Velde
Sebastiaen Vrancx
 
Links
Over de Website
Contact
 
   
Hendrick de Meijer (ca. 1620-1689/1698)
 
Hendrick de Meijer is afkomstig uit Rotterdam. Over de schilder is heel weinig bekend. In de archieven van Rotterdam is hij nauwelijks terug te vinden. Zijn geboorte wordt rond 1620 gesitueerd. De werkzame periode van de schilder moet geweest zijn tussen 1640-1689. Er is gedateerd werk van hem bekend uit 1640, mogelijk zelfs 1638. Hij moet vooral gewerkt hebben in Rotterdam, waar hij vanaf 1646 in archiefstukken vermeld wordt. Via de kunsthandel van de familie Volmarijn werd werk van vooral Rotterdamse schilders verkocht; zo ook van H. de Meijer.
 
De verovering van de stad Hulst op de Spanjaarden, 5 november 1645.
Van deze gebeurtenis, "De verovering van de stad Hulst op de Spanjaarden, 5 november 1645" zijn vier versies in omloop. De schilder heeft vanaf de zuidkant Hulst geschilderd, november 1645, eind van de belegering van de stad door de Staatse = Hollandse troepen Voorgrond: een kampement van het Staatse leger (vlag) , de aanvoerder Prins Frederik Hendrik en zijn zoon, Prins Willem II, terugkerende en rustende soldaten (gezien de dranktonnen hebben ze gefeest). Op 2 schilderijen ziet men rechts vooraan koetsen met vertrekkende ( Spaanse?) personen. Achtergrond: de vestingstad Hulst met zijn bekende torens (kerken, kloosters, stadhuis, molens), wallen, vesten zoals die rond 1645 het zicht op Hulst bepaalden (vergelijk: "Zicht op Hulst , 1628": schilderij van Cornelis de Vos, Raadzaal Stadhuis Hulst). Tussen de voor- en achtergrond een deel van de vestingwerken: het ravelijn (verdedigingseiland in de vest) bij de Gentse poort. Verder menen we ook nog enige aanvalsloopgraven te ontdekken. Opvallend: de vele schepen (ongeveer 15), die vanaf het westen naar het zuiden van Hulst komen gevaren. In de boeken van P. Brand en P. Stockman/A.Prinsen wordt gezegd dat er geen inundaties hadden plaats gevonden; de schilderijen tonen bij nader aanschouwen bijna het tegendeel! De schilderijen zouden zijn gemaakt (zijn afbeeldingen vanÖ) de dag van de overgave of heel kort daarna. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Beleg van Breda (1637)
Na de inname van Den Bosch door Frederik Hendrik in 1629 was het oosten van het huidige Noord-Brabant grotendeels onder staats toezicht gekomen. In West-Brabant was Breda in 1625 weer onder Spaanse controle gekomen. Frederik Hendrik besloot in 1637 dat daaraan een einde moest komen en liet op 21 juli van dat jaar een eerste aanval op de stad uitvoeren door Hendrik Casimir I van Nassau-Dietz. Deze eerste aanval leidde nog niet tot het gewenst resultaat. Twee dagen later bereikte hij zelf met zijn troepen Breda en begon de omsingeling van de stad. Het beleg duurde 52 dagen. De strijd was fel en bloedig, maar uiteindelijk moest de stad op 6 oktober capituleren. Het Spaanse bezettingsleger mocht van Prins Frederik Hendrik eervol de stad op 11 oktober verlaten en vertrok naar Mechelen. Met deze overwinning waren de Spanjaarden op het grondgebied van het huidige Noord-Brabant feitelijk uitgeregeerd. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen
De verovering van Hulst op Wikipedia
Het Geheugen van Nederland
Verovering van de stad Hulst, Eric Verstraeten
Het beleg van Breda op Thuis in Brabant