Terug naar Startpagina
 
Huifkarren in de Middeleeuwen
Huifkarren op Scheveningen
Huifkarren van:
Anoniem
Jacques d'Arthois
Cornelis Beelt
Paul Bril
Pieter Bruegel de Oude
Jan Brueghel de Oude
Jan Brueghel de Jonge
Jan van Goyen
Pauwels van Hillegaert
Hendrick de Meijer
Theobald Michau
Joos de Momper
Frans de Momper
Isaac van Ostade
Salomon van Ruysdael
Jan Steen
Adriaen van de Venne
Overvallen op huifkarren
Pieter de Molijn
Pieter Post
Pieter Snayers
Esaias van de Velde
Sebastiaen Vrancx
 
Links
Over de Website
Contact
 
   
Adriaen Pietersz. van de Venne (1589-1662)
 
Adriaen Pietersz. van de Venne (Delft, ca. 1587/1589 ó Den Haag, 12 november 1662) was een Nederlands kunstschilder, grisailleschilder, miniatuurschilder, graveur, tekenaar, dichter en uitgever behorend tot de Hollandse School.
Hij was leerling van Jeronymus van Diest (I) en Simon de Valck. In 1605 schreef hij zich in als student in Den Haag en in 1607 wordt hij vermeld in Antwerpen. Van 1608 tot 1625 woonde hij in Middelburg, waar hij in 1614 trouwde. In 1625 vestigde hij zich weer in Den Haag, waar hij dat jaar toegelaten werd tot het Haagse Sint-Lucasgilde. In 1656 was Van de Venne één van de oprichters van de schildersconfrerie Pictura.
 
Huifkar op weg naar het strand. De zeer rijke burgers hadden hun eigen paarden en koetsen om zich te verplaatsen en de armen hun voeten. Voorname en welgestelde gezelschappen maakten gebruik van de huifkar. Van Den Haag naar Scheveningen liep een zandweg door de duinen en met een volle kar waren drie paarden nodig om op het strand te komen. Een deel van de zijkant van de huif kon worden opgerold. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Prins Maurits op Valkenjacht, 1615. Prins Maurits op valkenjacht in een koets met vier witte paarden. Op de voorgrond, aan de waterkant, staat een man met een valk op zijn arm en enkele jachthonden. De hofhouding volgt in een lange stoet de prins, terwijl rechts voorbame mensen in huifkarren een kijkje komen nemen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Een vrolijk gezelschap, 1615. Dit schilderij van Adriaen van der Venne staat bekend als: "Een vrolijk gezelschap" Het gezelschap zit in een prieel, terwijl kinderen in de bomen klimmen en zich als rotte appels naar beneden laten vallen. Rechts onder verstopt een vader zich met een kind op de rug en uiterst rechts trekt een stoet van witte huifkarren langs. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Een zomers landschap met molen, 1614. Links op de open plek staat een jager met zijn musket. De man vlak bij de brug wijst naar een watervogel, die ook voor de kijker niet te zien is. Een huifkar met voorname passagiers rijdt door een plas naast de beek. Een kreupele oude man vraagt om een aalmoes, terwijl een vrouw op de grond zit en een jongen naast hem staat. Achter de huifkar vraagt een meisje een aalmoes aan de ruiter te paard. De kleine man in de rode tuniek heeft zijn hoed afgenomen, maar de ruiter te paard scheld hem uit. De voerman is het daar niet mee eens. Rechts heeft een boerenzoon het oude vrouwtje laten schrikken waardoor haar mand met eieren is gevallen. Een vrouw straft de boosdoener af met een kippenmand. Op de achtergrond zijn twee graanmolens te zien. Het model is een gesloten standardmolen. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
.
Bronnen
Adriaen van de Venne op Wikipedi