Terug naar Startpagina
 
Huifkarren in de Middeleeuwen
Huifkarren op Scheveningen
Huifkarren van:
Anoniem
Jacques d'Arthois
Cornelis Beelt
Paul Bril
Pieter Bruegel de Oude
Jan Brueghel de Oude
Jan Brueghel de Jonge
Jan van Goyen
Pauwels van Hillegaert
Hendrick de Meijer
Theobald Michau
Joos de Momper
Frans de Momper
Isaac van Ostade
Salomon van Ruysdael
Jan Steen
Adriaen van de Venne
Overvallen op huifkarren
Pieter de Molijn
Pieter Post
Pieter Snayers
Esaias van de Velde
Sebastiaen Vrancx
 
Links
Over de Website
Contact
 
   
Esaias van de Velde (1587 - 1630)
 
Esaias van de Velde (gedoopt Amsterdam, 17 mei 1587 begraven Den Haag, 18 november 1630) was een Nederlands schilder, graveur en tekenaar behorend tot de Hollandse School.
Hij was zoon en leerling van Hans van de Velde (Antwerpen, 1552 Amsterdam, 1609). Ook zou hij leerling geweest zijn van Gillis van Coninxloo (III) en David Vinckboons. Na het overlijden van zijn vader verhuisde hij naar Haarlem, waar hij in 1612 ingeschreven werd bij het Sint-Lucasgilde.
 
Overval op huifkarren, 1625. Reizen in de 17e eeuw kon gevaarlijk zijn. Aan de rand van een heuvelachtig landschap overvallen struikrovers de eerste huifkar, die het bos inrijdt. Twee rovers vovers vuren hun musketten af, terwijl hun kameraden te paard de voerman te lijf gaan. Deze probeert zich nog af te weren met zijn zweep. Op de achtergrond vlucht iemand weg. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Overval op boerenkarren, 1626. Een bende van zeven zwaarbewapende rovers overvalt twee boerenwagens aan de rand van het bos. Het is niet duidelijk of de mannen met stokken aan de linker- en rechterkant van het schilderij ook rovers zijn of mannen die de voermannen te hulp komen. Een voerman ligt op de grond. Een rover vuurt zijn musket af. Op de achtergrond proberen twee figuren weg te rennen, maar ze hebben het waarschijnlijk niet overleefd. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bandieten overvallen twee huifkarren, 1627. Een grote bende bandieten overvalt twee huifkarren, die worden verdedigd door twee mannen te paard, die gekleed zijn in het zwart. Waarschijnlijk zijn het begeiders van voorname mensen in de achterste huifkar. We moeten vrezen, dat ze het niet hebben overleefd. In het midden smeekt de voerman om gespaard te blijven en op de achtergrond probeert iemand weg te rennen,terwijl een ander over de grond wegkruipt. Een dramatisch tafereel. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen
Esaias van de Velde op Wikipedia