Terug naar Startpagina
 
Vlucht uit Engeland
1642 Maria Henriette
1644 Henrietta Maria
1646 Charles II
1646 Henrietta Anna
1648 James II
1648 Charles II
1649 Charles I onthoofd
1649 Charles II
1650 Overlijden Elizabeth
1651 Charles II
1653 Henry
Verblijf op vasteland
Parijs 1651-1654
Keulen 1654-1656
Brugge 1656-1658
Brussel 1658-1660
Terugkeer naar Engeland 1660
1660 Vertrek uit Breda
1660 Moerdijk - Dordrecht
1660 Rotterdam
1660 Delft
1660 Den Haag
Vertrek van Scheveningen
1660 Scheveningen
Pieter van Abeele
Anoniem
Cornelis Beelt
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Johannes Lingelbach
Hendrick de Meijer
Pieter Schut
Willem van de Velde de Jonge
Adriaen van der Venne
Boeken
Over Stuarts
 
Ballingschap Oranjes
De Franse Invasie
Vlucht 18 januari 1795
Vlucht Prinses
Vlucht Prins Willem V
Pink 'Johanna Hoogenraad'
Terugkeer Oranje in 1813
30 november 1813
Herdenking in 2013
Vertrek en aankomst Oranjes en Stuarts op Scheveningen
Vertrek Willem II, 1641
Vertrek Henrietta Maria, 1643
Vertrek Charles II, 1660
Aankomst Willem III, 1691
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's Scheveningen
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
   

Het Vertrek van Charles II naar Engeland
Het vertrek van Koning Charles II van Scheveningen op 2 juni 1660 door:
Cornelis Beelt (ca.1612-1664/1702)
Een strandscène met figuren, toegeschreven aan Cornelis Beelt. (Coll. Sothebys.com). Rechts onder gesigneerd met 'de Vlieger'. Simon de Vlieger gaf zijn vaardigheden en kennis door aan zijn leerlingen, waaronder Willem van de Velde de Jonge. In het midden een koets getrokken door zes witte paarden ofwel rijtuig van Prins Willem III van Oranje. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het vertrek van Koning Charles II van Scheveningen op 24 mei (Juliaanse kalender) ofwel 2 juni (Gregoriaanse kalender). (Coll. Christies.com). Het tafereel verbeeldt de inscheping van Koning Charles II van het strand van Scheveningen, die hem terugbrengt naar Engeland voor de Restauratie. De gebeurtenissen van die dag werden vastgelegd door Samuel Pepys in zijn dagboek. Als secretaris van de commandant van de vloot, Lord Sandwich, en daardoor een ooggetuige van de gebeurtenissen. Pepys beschrijft het strand als 'zwart van de mensen', die anders wit zand was, omdat iedereen dicht bij een ander stond. Beelt schilderde verschillende versies van het onderwerp. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
De inscheping van Charles II op Scheveningen op 2 juni 1660. (Coll. Jean Moust, Brugge, België). Het schilderij toont het vertrek van Charles II van het strand naar de Engelse Vloot onder commando van Lord Sandwich, die hem terug zou brengen naar Engeland voor het herstel van de monarchie. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Een grote menigte belangstellenden op het strand van Scheveningen bij het vertrek van Charles II op 2 juni 1660. In het midden de speciaal versierde pink voor de koning. (Coll. Artnet.com)
Het vertrek van Charles II, koning van Engeland, vanuit Scheveningen op 2 juni 1660 naar Engeland. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). Op het strand heeft zich een grote menigte verzameld. Links de koetsen waarmee het koninklijke gezelschap is gearriveerd. Rechts de kerk en andere gebouwen van Scheveningen. Het moment van vertrek, waarbij helemaal links de vlam en rook te zien zijn van kanonvuur. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Een gezicht op het strand van Scheveningen voor het vertrek van Charles II op 2 juni 1660. (Coll. Sothebys.com). Aan de geschilderde schaduwen te zien is het namiddag en verdwijnen de schepen aan de horizon. Veel mensen hebben het strand al verlaten. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Een gezicht op het strand van Scheveningen voor het vertrek van Charles II op 2 juni 1660. (Coll. Kunstgalerij De Vuyst, België) aan de geschilderde schaduwen te zien is het namiddag en verdwijnen de schepen aan de horizon. Veel mensen hebben het strand al verlaten.(Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Elegant gezelschap op het strand van Scheveningen met in de verte de Engelse vloot, die Koning Charles II heeft opgehaald. (Coll. Soraya Cartategui Gallery, Madrid). De schaduwen worden langer en de Engelse vloot is nauwelijk meer zichtbaar. Het strand is leeggelopen. Bezoekers worden opgehaald met een huifkar, die toen gebruikt werd als een soort buslijn tussen het strand van Scheveningen en Den Haag. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Elegant gezelschap en veel mensen op het strand van Scheveningen op 2 juni 1660, voor het vertrek van Charles II. (Coll. Christies.com). Aan de horizon zijn geen schepen meer te zien. Het schilderij lijkt veel op het vorige, maar nu stijgert het zwarte paard. Merkwaardig op dit schilderij is het afgekalfde duin voor de kerk. Waarschijnlijk heeft iemand dit onderdeel ooit 'gerestaureerd'. Koning Charles II is definitief vertrokken van het vasteland van Europa, waar hij nooit meer naar zal terugkeren. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Vertrek van Charles II van het strand van Scheveningen op 2 juni 1660. (Coll. Soraya Cartategui Gallery, Madrid). Over Cornelis Beelt is weinig bekend. Waarschijnlijk schilderde hij verschillende schilderijen van eenzelfde scène. Op dit schilderij met het stijgerende paard staat een groep mensen op het duin voor de kerk. Op dit schilderij en dat uit de collectie van Chrites ontbreekt het torentje met het Angelusklokje. Waarschijnlijk is het torentje op beide schilderijen bij een restauratie of schoonmaakbeurt na 1750 verwijderd. (Klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Het strand van Scheveningen op de avond van het vertrek van Charles II van Engeland. Veel mensen zijn al vertrokken. (Coll. Artnet.com)
 
Bronnen:
Charles II van Engeland op Wikipedia
Een strandscene met figuren
Het vertrek van Koning Charles II van Scheveningen 1
Het vertrek van Koning Charles II van Scheveningen 2
Het vertrek van Koning Charles II van Scheveningen 3
Een grote menigte belangstellenden op het strand van Scheveningen
Een zicht op het strand van Scheveningen voor het vertrek van Charles II
Elegant gezelschap op het strand van Scheveningen
Elegant gezelschap en veel mensen op het strand van Scheveningen
Vertrek van Charles II van het strand van Scheveningen
Het strand van Scheveningen op de avond van het vertrek van Charles II van Engeland