Terug naar Startpagina
 
Vlucht uit Engeland
1642 Maria Henriette
1644 Henrietta Maria
1646 Charles II
1646 Henrietta Anna
1648 James II
1648 Charles II
1649 Charles I onthoofd
1649 Charles II
1650 Overlijden Elizabeth
1651 Charles II
1653 Henry
Verblijf op vasteland
Parijs 1651-1654
Keulen 1654-1656
Brugge 1656-1658
Brussel 1658-1660
Terugkeer naar Engeland 1660
1660 Vertrek uit Breda
1660 Moerdijk - Dordrecht
1660 Rotterdam
1660 Delft
1660 Den Haag
Vertrek van Scheveningen
1660 Scheveningen
Pieter van Abeele
Anoniem
Cornelis Beelt
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Johannes Lingelbach
Hendrick de Meijer
Pieter Schut
Willem van de Velde de Jonge
Adriaen van der Venne
Boeken
Over Stuarts
 
Ballingschap Oranjes
De Franse Invasie
Vlucht 18 januari 1795
Vlucht Prinses
Vlucht Prins Willem V
Pink 'Johanna Hoogenraad'
Terugkeer Oranje in 1813
30 november 1813
Herdenking in 2013
Vertrek en aankomst Oranjes en Stuarts op Scheveningen
Vertrek Willem II, 1641
Vertrek Henrietta Maria, 1643
Vertrek Charles II, 1660
Aankomst Willem III, 1691
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's Scheveningen
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
   

De gevangenschap, veroordeling en onthoofding van Koning Charles I in 1649
 
Charles I krijgt een witte roos van een jong meisje vlak voordat hij als gevangene naar Carisbrooke Castle op het eiland Wight zou worden gebracht. Charles I werd daar veertien maanden gevangen gehouden. Hij probeerde ten minste tweemaal hij te ontsnappen. Charles I werd uiteindelijk geëxecuteerd in Londen op de 30 januari 1649. Daarna werden zijn twee kinderen Elizabeth en Henry opgesloten in het kasteel, waar prinses Elizabeth in 1650 stierf. Schilderij van Eugène Louis Lami (1800-1890). (Coll. Louvre Museum, Parijs). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Carisbrooke Castle vanaf Mount Joy zoals het op 23 augustus 1831 eruit zag, die dag kwam de hertogin van Kent kijken naar het boogschieten. Schilderij van F. A. Stewart. (Coll. BBC.co.uk). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Het proces tegen Charles I in Westminster Hall. Een gravure van John Burnet (1781-1868)
Na het einde van de Burgeroorlog werd Charles I berecht in Westminster Hall op 9 januari 1649. De ordebewaker met de scepter reed op zijn paard de Hall in en was vergezeld door zes trompetters. De rechtzaak van de Koing werd aangekondigd met het geluid van de trompetten en trommels aan de zuidkant van de Hall.
De Koning naar binnen brengen door een grote menigte in het noorden was een te groot risico; maar het was belangrijk dat de rechtzaak in het openbaar werd gehouden. Het hof was afgeschermd van het publiek door een houten scheidingswand van muur tot muur, ondersteund een hek, en bewakers waren aan de uiteinden geplaatst. De Koning verscheen vier keer voor zijn rechters, beschuldigd van tirannie en hoogverraad. (Bron: Parliament.co.uk). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Schilderij van het afscheid van Koning Charles I van zijn kinderen de 14-jarige Prinses Elizabeth en de 9-jarige Prins Henry van een onbekende kunstenaar. (Bron: 25.media.tumblr.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
De afbeelding toont Koning Charles I kort voor zijn onthoofding in 1649, gepest en uitgescholden door Oliver Cromwell's troepen. De soldaat met de rode jas blaast tabaksrook in het gezicht van Charles. Paul Delaroche toont de gedoemde vorst als een Christus-achtige figuur, waarbij hij de beledigingen met vastberadenheid overig zich heen liet gaan. (Bron: Thearttribune.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
De volmacht voor Kolonel Frances Hacker & Compagnie voor de onthoofding van Koning Charles de Eerste bij het Hooggerechtshof voor de berechting en veroordeling van Charles Stuart, Koning van Engeland op 29 januari 1648 (In de oude Juliaanse kalender begon het nieuwe jaar pas op 25 maart. Het was 29 januari 1649). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Charels I op weg naar zijn onthoofding. Een ingekleurde prent van Ernest Crofts, R.A. (1847-1911). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Links Whitehall januari 30, 1649. Schilderij van Ernest Crofts, (1847-1911) en rechts: De laatste momenten van Charles. Een gravure van James Scott.. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Richard Brandon was de staatsbeul, die buiten de stadsmuur woonde voorbij de Tower of London. Het was een verboden gebied dat in het verleden werd gebruikt voor verdrinking van piraten. Veroordeelde piraten werden vastgeketend aan hellingen tot drie getijden voorbij waren. Brandon had zijn grimmige vak geërfd van zijn vader John, die eens had gezegd dat staatsbeulen vreemde mannen zijn.

Sergeant Hulet die "goed geharnast" was, viel in voor de normale assistent van de beul Richard Jones, een 'lappen en beenderen' man genoemd, omdat ze niet wilden dat gezegd zou worden dat de koning het hoofd was afgehakt door een voddenman. Vrezend voor hun leven waren de beul en de assistent vermomd met vormeloze overalls, grijze pruiken en baarden om hun identiteit te beschermen tegen Royalist aanhangers, die op zoek waren naar wraak.

De traditie wilde dat een monarch niet kon worden opgehangen, uit elkaar getrokken of gevierendeeld, wat de gangbare manier van executie was. Voor de adel was een bijl traditioneel. De nek van de Koning moest correct worden gescheiden, met een harde klap door de vierde wervel. Toen de Queen of Scots werd onthoofd op Fotheringhay Castle, was het vreselijk verminkt. Een lichte bijl werd speciaal gebracht voor de beul van de Tower of London.
Oliver Cromwell schreef het doodvonnis van de koning nadat alle anderen deze taak dwarsboomden.

Koning Charles I werd onthoofd 30 januari 1649 bij de Whitehall Palace tussen twee en drie uur 's middags. De koning probeerde de menigte aan toe te spreken, maar het rumoer was te groot. De enige zinnen van de Koning die gehoord werde, waren: "Een onderdaan en een souverein vorst zijn totaal verschillend" en "ik ben een martelaar van het volk". Charles Stewart zijn medaille van St. George af en gaf hem aan de bisschop voor de Prins van Wales- zijn erfgenaam, terwijl hij zei "Remember". (Bron tekst: Piratedocuments.com)

Rechts: Detail van een gravure van Jan Luyken (1649-1712) met de gemaskerde beul en zijn assistent. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Koning Charles I van Engeland onthoofd op een gravure van Jan Luyken (1649-1712). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). De Koning knielde. De asssistent van de beul, Hulet deed het haar van de koning opzij, de bijl daalde soepel. De Koning was dood. (Bron tekst: Piratedocuments.com). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Dit schilderij van een onbekende schilder, is waarschijnlijk gemaakt op basis van ooggetuigen verslagen en gravures van tijdgenoten, toont de executie van Charles I op 30 januari 1649 bij Whitehall, na een lange en bittere burgeroorlog. De inzet foto's links laten Charles zien, zoals hij verscheen op zijn proces, en daaronderonder, loopt Charles naar het schavot. Die aan de rechterkant geven de momenten weer onmiddellijk na de executie: de beul houdt het afgehakte hoofd Charles vast aan het haar, terwijl daaronder toeschouwers zich haasten om hun zakdoeken in het koninklijk bloed te deppen. Het middelste beeld, met de zwijm gevallen vrouw, lijkt op een parallel met de kruisiging van Christus. (Coll. National Portrait Gallery, London). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Portret van Charles I, koning van Engeland (1600-49), in een architecturale omlijsting met allegorische figuren en historische voorstellingen. De koning is ten halven lijve voorgesteld, naast een gevleugelde zandloper met schedel, aan weerszijden festoenen met symbolen van links de vergankelijkheid en rechts rijkdom en macht. Bovenaan personificaties van Historie, de weeklagende Gerechtigheid en Faam. Links Geloof, rechts Hoop. Onderaan links de heersende koning Karel I gezeten op de troon, rechts de onthoofding van Charles I in 1649. Alle scènes toegelicht met teksten. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Charles I na de terechtstelling met z'n hoofd weer vastgenaaid. Dit is een portret van de dode koning Charles I met naast elkaar drie treurende vrouwelijke figuren, die de drie koninkrijken van Engeland voorstellen, Schotland en Ierland.(Coll. Museum of London)
Het lichaam van Charles I werd op 7 februari 1649 begraven in de St. George Chapel in Windsor waar het naast Henry VIII ligt. Schilderij van Ernest Croft (1847-1911) (Coll. Bristol Museum and Art Gallery). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
De begrafenis van Charles I. Schilderij van Charles Lucy (1814-1873). (Coll. Bonhams.com)
Het lichaam van Charles I werd overgedragen aan bisschop Juxon en andere aanhangers voor een privé begrafenis. Toen hen de Westminster Abbey werd geweigerd, omdat het te publiek toegankelijk was, besloten ze koninklijke kapel in Windsor te gebruiken. Toen een kelder werd geopend, bleek die de overblijfselen van koning Hendrik VIII en koningin Jane Seymour te bevatten. Daar, in een eenvoudige loden kist, werd King Charles begraven. (Bron: Piratedocuments.com)
 
Schilderij van Koning Charles de Martelaar: Onze Eigen, Koninklijke, Vergeten Heilige. (Coll. National Portrait Gallery, London)

Toen Charles I onthoofd was op 30 januari 1649, rende de grote menigte die van zijn executie getuige was geweest naar het schavot. Maar ze werden niet gevoed door woede of haat; hun zorgen waren heel verschillend, met wortels die teruggaan tot de Middeleeuwen. De toeschouwers wilden toegang tot wonderbaarlijke bloed van de koning.
Dit klinkt ongetwijfeld vreemd voor ons, maar in het midden van de 17e eeuw was het volkomen normaal. Beginnend met koning Edward de Belijder in de 11e eeuw, werden Engels koningen bekend als wonderdoeners. Dit werd in de volksmond bekend als "de koninklijke aanraking," een gave geschonken door God door de zalving die Engels vorsten ontvangen bij hun inwijding. En, zoals de invloedrijke Franse deskundige over de Middeleeuwen, Marc Bloch decennia geleden opmerkte, is de koninklijk aanraking de langst blijvende en meest ruimschoots bewezen wonder in de menselijke geschiedenis. (Bron tekst: rtbp.wordpress.com)

De Vereniging van Koning Charles de Martelaar heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Sinds het martelaarschap van Koning Charles op 30 januari 1649, hebben talloze Anglicanen en Christenen gedacht aan zijn offer voor de Kerk. De oorsprong van de Vereniging kan worden teruggevoerd naar het Feest van St. Charles, dat onterecht verwijderd is uit de Kalendar van The Prayer Book.
De vereniging werd opgericht in 1894 als 'een Church Defence Union onder de vlag van de Martelaar-Koning en zijn oorspronkelijke belangrijkse doel was 'voorbede voor de verdediging van de Kerk van Engeland tegen de aanvallen van haar vijanden'. Sinds de oprichting zijn het werk en de doelstellingen van de Vereniging verbreed tot een bredere devotionele maatschappij met haar voortzetting in de traditie van de Katholieke Anglicanisme. (Bron tekst: skcm.org). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Alec Guinness as King Charles I - Execution Scene
 
Bronnen:
Charles II (1630-1685) op Wikipedia
Charles I krijgt een roos van een jong meisje
Carisbrooke Castle vanaf Mount Joy
Het proces tegen Charles I in Westminster Hall
Charles met kinderen van onbekende schilder
Charles I Insulted by Cromwell's Soldiers, 1837
Whitehall 30 januari 30th 1649
De laatste ogenblikken van Charles I
Onthoofding Charles 1
Koning Karel I van Engeland onthoofd
The Execution of Charles I
Karel I, koning van Engeland
Charles I na de executie met z'n hoofd weer vastgenaaid
Het lichaam van Charles I werd op 7 februari 1649 begraven
De begrafenis van Charles I
Koning Charles de Martelaar
Koning Charles de Martelaar: Onze Eigen, Koninklijke, Vergeten Heilige
The Society of King Charles the Martyr
 

   
     

 

   

naar